Quantcast
Channel: Anchete – Saptamana Financiara
Viewing all articles
Browse latest Browse all 105

Fosta consilieră juridică a grupului Adamescu – azi judecătoarea Georgiana Iorguță de la CA Ploiești – evoluție spectaculoasă în carieră, dar involuție în dreptul penal: își aprobă – ca judecător – măsurile dispuse ca procuror, aprobă orice cerere DNA cu mama celerității și, în general, nu o deranjează nici o incompatibilitate oricât de evidentă ar fi…

$
0
0

Judecătoarea Georgiana Iorguță avansată de la Tribunalul București la CA Ploiești iese din nou la rampă și judecă în camera preliminară dosarul foștilor ofițeri DGA Constantin Ispas și Adrian Rădulescu. De interes este faptul că cei doi au fost cercetați de protecția acordată unor evazioniști într-un dosar supravegheat de nimeni alta decât de doamna judecător/procuror Iorguță, pe când era procuror la Parchetul Tribunalului Prahova. Doamna Iorguță admite suspiciunile de afectare a imparțialității: “Organele de urmărire penală au avut în vedere acte emise de doamna judecător”

Oare cum ar fi imparțială judecata într-un dosar în care inculpații au ajuns în fața unei judecătoare care în trecut a fost implicată în ancheta penală în cercetarea acelorași persoane?

Precizăm faptul că la Curtea de Apel Ploiești, judecătoarea Georgiana Iorguță soluționează cauza foștilor ofițeri DGA Ploiești, Constantin Ispas (foto) și Adrian Rădulescu, deși cei doi au avut, așa cum am precizat, în lucru, un dosar care o privea inclusiv pe doamna judecător Iorguță.

Pentru trasabilitatea informației amintim faptul că în anul 2016, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA) Prahova, Constantin Ispas, fostul ofițer DGA Prahova Adrian Rădulescu, ofițerul BCCO Ploiești Emanuel Saghel și Constantin Sebastian Ristea au fost trimiși în judecată într-un dosar instrumentat de procurorii Lucian Onea și Cerasela Răileanu de la DNA Ploiești. După ani de zile dosarul nu a putut depăși faza camerei preliminare, atât de bine fiind făcut la DNA. În urmă cu cateva luni judecătorul de cameră preliminară Vasile Coman de la Tribunalul Prahova a dispus începerea judecății, deși el însuși a acuzat, în primă fază, faptul că dosarul i-a fost repartizat nelegal.

Aparent întâmplător, dosarul ajunge la doamna judecător Georgiana Iorguță, deși existau suspiciuni justificate privind imparțialitatea acesteia. Suspiciuni cauzate de faptul că doamna judecător Iorguță are pe masă o cauză în care sunt implicați doi inculpați care în trecut au derulat o ancheta care a vizat-o, așa cum ea însăși recunoaște, aceea a ofițerilor DGA Constantin Ispas și Adrian Rădulescu, cei care au instrumentat un dosar care o privea inclusiv pe Georgiana Iorguța, la data cercetării aceasta fiind procuror la Parchetul Tribunalului Prahova (absolvent al Facultății de drept Titu Maiorescu pe vremea când era consilier juridic și uneori, după caz, asociat, la grupul Adamescu).

https://www.sfin.ro/exclusiv-judecatoarea-procuroare-care-a-arestat-o-pe-sorina-pintea-in-afaceri-si-cu-gruparea-adamescu/

Concret, în 2014, ofițerul DGA Prahova Adrian Rădulescu, sub coordonarea șefului DGA Prahova, Constantin Ispas, a derulat cercetări privind modul de soluționare a unui dosar de evaziune fiscală de către Parchetul Tribunalului Prahova, dosar (654/P/2010) aflat sub supravegherea doamnei procuror Georgiana Iorguța, actuala judecătoare la Curtea de Apel Ploiești.

Ancheta DGA a avut loc în cadrul unui dosar deschis la DNA, cei doi ofițeri, inculpați în prezent, fiind delegați să desfășoare activități judiciare, de procurorul DNA Radu Mihaiță, în dosarul de evaziune fiscală aflat sub supravegherea doamnei procuror Georgiana Iorguță.

Cercetările au vizat modul în care polițiștii Mihai Iuliano Iordache (cel cu care ulterior a ajuns la DNA Ploiesti), Ginel Mihai Preda și Ciprian Toma au instrumentat dosarul de evaziune fiscala 654/P/2010, înregistrat la Parchetul Tribunalului Prahova,  coordonat de procuror Georgiana Iorguță (actual judecător de la Curtea de Apel Ploiesti).

În cele din urmă, prin referatul din 13 martie 2014, ofițerul DGA Adrian Rădulescu a constatat faptul că: “Din probele administrate in cauza, rezulta indicii rezonabile cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si de favorizarea infractorului ……………precum si a infractiunii prev. si ped. de art. 12 lit. b din Lg. 78/2000 (n.r. – folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii).

Cu alte cuvinte, DGA-ul condus de Constantin Ispas, prin referatul ofițerului Adrian Rădulescu, a acuzat protejarea de către Parchetul Tribunalului Prahova, a unei rețele de evazioniști, protecție care s-ar fi asigurat inclusiv prin ordonanța procurorului Georgiana Iorguță de disjungere și declinare a cauzei la DIICOT Ploiești.

”Întâmplător”, la nouă ani de la acel moment, Georgiana Iorguță, ajunsă între timp judecător la Curtea de Apel Ploiești, are pe masă soluționarea unui dosar în care inculpați sunt tocmai cei care în 2014, considerau, faptul că, inclusiv actele întocmite de ea în dosarul de la Parchetul Tribunalului Prahova, fac parte dintr-o “rezoluție infracțională”.

Doamna judecător Iorguță, în involuția în dreptul penal dar în evoluția în carieră, are în portofoliu un număr de soluții neconfirmate de instanțele superioare.

Un exemplu elocvent este și cazul Sorinei Pintea, unde în poziția de judecător la Tribunalul București,  Georgiana Iorguță, fost procuror, a încuviințat arestarea Sorinei Pintea, a semnat și mandatele de supraveghere tehnică în același dosar.

În aceeași săptămână de pe poziția de Judecător de drepturi și libertăți a Tribunalului București, tot aceeași Georgiana Iorguță, a încuviințat cererea procurorilor DNA, de arestare pentru 30 de zile, a fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Tot  ea este cea care a semnat și mandatele de supraveghere tehnică în același dosar.

Practic, judecătorul Iorguță a aprobat arestarea cerută de DNA în același dosar în care tot ea, cu doar câteva zile înainte, a dispus și măsurile de supraveghere tehnică, în baza unei solicitări DNA, făcute în urma unui denunț pe care se bazează tot dosarul, acel denunț fiind făcut cu câteva zile înainte. Astfel, judecătorul – prin încuviințarea măsurii preventive – și-a judecat propriile măsuri de supraveghere dispuse în dosar, aspect neprocedural, lipsit de obiectivitate și de imparțialitate.

https://www.sfin.ro/exclusiv-judecatoarea-procuroare-care-a-arestat-o-pe-sorina-pintea-in-afaceri-si-cu-gruparea-adamescu

Întreg dosarul Pintea a fost instrumentat în doar câteva zile, în mare viteză, de către procurorul secției a II-a a DNA, Marian Drăgulescu.

Pur și simplu din întâmplare, același procuror Marian Drăgulescu, a anchetat și dosarul femeii de afaceri Claudia Ursățeanu, trimisă în judecată în urma vastelor cercetări intens efectuate în 8 zile de presupusă cercetare penală, dosar în care doamna Iorguță dă cu ”profunzimea și profesionalismul” carasteristice, o condamnare de 8 ani cu executare, ironia justiției, pe o altă firmă decăt cea supusă judecății.

https://www.sfin.ro/justitia-din-nou-in-eroare-de-la-8-ani-in-inchisorile-patriei-pentru-fapte-de-evaziune-fiscala-la-achitare-si-constatarea-absentei-oricaror-obligatii-de-plata-la-bugetul-de-stat/

Georgiana Iorguță, judecător de penal al Tribunalului București, a intrat de-a lungul timpului, judecând, de exemplu, în cauzele Bogdan Olteanu, dosarul Loteria II, Dan Voiculescu/contestație la decizia pe ICA, Giga TV, Claudia Ursățeanu, fiind o adeptă a arestărilor și condamnărilor grele fără măcar să citească dosarele (revenim cu detalii concrete).

Documente suport Iorguta Georgiana

Viewing all articles
Browse latest Browse all 105

Trending Articles