Quantcast
Channel: Anchete – Saptamana Financiara
Viewing all articles
Browse latest Browse all 105

Imbecilitatea poliției române și a sistemului judiciar. Un polițist făcea pipi și n-a putut interveni la apelul de urgență 112. Instanța a pierdut vremea pe salarii babane până s-a prescris fapta. Alt polițist plângea lângă victimă dând din umeri “neputincios'”….”To serve and protect”- bani degeaba plătiți sistemului (judiciar și de poliție) de către societatea civilă… Demisia!

$
0
0

UCISĂ DUPĂ CE A CERUT AJUTORUL LA 112. Polițiștii care trebuiau să intervină, dar nu au făcut nimic, au scăpat de judecată prin prescrierea faptelor. Unul dintre agenți s-a apărat spunând că nu a ajuns la urgență pentru că era la toaletă.

Doi polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Ilfov, trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu, în urma unei intervenții ratate din 2016 la o urgență raportată la 112, au scăpat de judecata penală, după ce dosarul a fost tergiversat în instanță până când a intervenit prescripția. Supraviețuitorul criminalului care a îngrozit un cartier rezidențial din Ilfov i-a dat în judecată însă la instanțele civile, iar judecătorii au obligat polițiștii să-i plătească daune. Decizia nu este definitivă.

Șase ani au lucrat procurorii și judecătorii la acest dosar, până în momentul la care instanța a constatat prescrierea faptelor. IPJ Ilfov a refuzat să răspundă la întrebarea Libertatea dacă cei doi polițiști mai lucrează în instituție. În noaptea de 13 noiembrie 2016, Nicoleta, o tânără de 25 de ani, care locuia în cartierul rezidențial Militari, din Chitila, a fost ucisă la o oră distanță după ce sunase la 112 pentru a anunța că tatăl său vitreg, un bărbat violent, amenință cu moartea și i-a atacat cu un cuțit iubitul.

Tânăra locuia cu o prietenă într-un apartament situat la etajul al doilea, iar în seara respectivă ieșiseră împreună să vadă un film la cinematograf. La ieșirea din cinematograf, Nicoleta i s-a plâns prietenei că tatăl său vitreg o sună încontinuu, după ce parcursul după-amiezii s-a certat cu el la telefon. Tânăra era îngrijorată deoarece bănuia că acesta ar putea să o aștepte în blocul unde locuia să o agreseze. „Se auzea ecou pe fundal”, i-a spus prietenei.  După film, au decis să meargă să ia masa la un restaurant. În timp ce mâncau, Nicoleta a fost sunată de tânărul cu care avea o relație, iar acesta i-a spus că tatăl ei vitreg l-a atacat în scara blocului. Pe moment, nu s-au gândit să sune la poliție, crezând că bărbatul se va liniști.

După ce au terminat de mâncat, Nicoleta și prietena ei s-au îndreptat spre cartierul Militari Residence. În zonă a venit și Bogdan, iubitul Nicoletei, dar și un prieten al tinerei cu care locuia. Acesta din urmă a mers să vadă dacă tatăl Nicoletei se mai află în jurul blocului unde locuia, fetele rămânând la intrarea în cartier.

După ce au terminat de mâncat, Nicoleta și prietena ei s-au îndreptat spre cartierul Militari Residence. În zonă a venit și Bogdan, iubitul Nicoletei, dar și un prieten al tinerei cu care locuia. Acesta din urmă a mers să vadă dacă tatăl Nicoletei se mai află în jurul blocului unde locuia, fetele rămânând la intrarea în cartier.

Ucisă după plecarea polițistului „Acesta din urmă a afişat o atitudine relaxată, spunându-i că rana pare să fie veche. Totodată, polițistul i-a răspuns că știe el să își facă treaba. Când au coborât din lift la etajul 2 unde se afla locuința lor, l-a observat pe tatăl prietenei sale care se afla pe scările ce făceau legătura între etajele 2 și 3 ale clădirii”, se precizează în rechizitoriu.  Când și-a văzut fiica, bărbatul s-a năpustit asupra ei să o lovească.

În acel moment, polițistul a intervenit și le-a cerut celor trei tineri, Nicoleta, iubitul și prietena cu care locuia, să intre în apartament. Apoi a plecat, fără a lua vreo declarație sau să aplice vreo sancțiune tatălui Nicoletei pentru scandalul provocat chiar în prezența sa, potrivit datelor din dosar. La scurt timp, la apartamentul unde locuia tânăra s-a auzit o bătaie în ușă. Bogdan a mers să deschidă, crezând că este polițistul pentru a le lua declarații. În fața ușii, în schimb, era tatăl Nicoletei.

„Vreți să vă arăt că vă pot omorî pe toți?!, le-a strigat bărbatul când tinerii i-au spus că nu are voie în apartament. Iubitul Nicoletei a încercat să îl dea afară din casă, moment în care a fost înjunghiat cu cuțitul. Rănit, bărbatul a fugit pe scări să ceară ajutor. În urma sa, în schimb, agresorul a atacat-o și pe Nicoleta, lovind-o de mai multe ori cu cuțitul în piept.  Polițistul a plâns lângă victima ucisă Prietena tinerei a sunat la 112, explicându-i operatorului ce s-a întâmplat.

Când a închis telefonul și a ieșit pe hol a observat-o pe Nicoleta într-o baltă de sânge, lângă lift.  45 de minute au efectuat manevre de resuscitare cadrele medicale de pe ambulanță, însă tânăra nu a mai putut fi salvată, leziunile suferite fiind foarte grave. Prietena Nicoletei le-a relatat judecătorilor că, după ce s-a constatat decesul tinerei, l-a observat pe polițistul care s-a prezentat inițial la urgență. Plângea. Când i-a reproșat că din cauza lui prietena i-a murit, agentul nu a scos un cuvânt. Anchetați patru ani pentru neglijență  Pe lângă ancheta privind infracțiunile de omor și tentativă la omor, la nivelul Parchetului Buftea s-a declanșat o anchetă care a vizat și intervenția polițiștilor în acest caz. Procurorii au constatat nereguli. În primul rând, la urgență s-a deplasat un singur polițist, deși potrivit reglementărilor echipajele care asigură intervențiile la 112 sunt formate din doi polițiști. În noaptea de 13 noiembrie, la Chitila, de serviciu pentru intervențiile la urgențe anunțate la dispeceratul unic erau Marian Vasile Șandru și Ștefan Niculae.

Amândoi agenții care ar fi trebui să se deplaseze la blocul unde locuia Nicoleta, în urma apelului acesteia la 112, au fost puși sub acuzare pentru neglijență în serviciu.  Patru ani a durat ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, cei doi polițiști fiind trimiși în judecată abia în 2020.  Procesul, tergiversat până a intervenit prescripția Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței pe 15 iunie 2020. Șase luni mai târziu, pe 6 decembrie, judecătorul a decis începerea procesului pe fondul cauzei, excepțiile invocate de polițiști fiind respinse. Cei doi agenți au atacat decizia, iar la Tribunalul Ilfov contestația le-a fost admisă. Judecătorii au dispus pe 2 decembrie 2020 rejudecarea procedurii din camera preliminară.  Aproape un an a durat până când magistrații Tribunalului Ilfov și-au motivat hotărârea de rejudecare. Dosarul s-a reluat la Buftea pe 7 octombrie 2021.  Rejudecarea excepțiilor s-a întins la judecătorie și tribunal până pe 30 martie 2022.

A lipsit de la proces invocând că nu poate părăsi sediul poliției La primul termen de judecată, pe fond, pe 3 mai 2022, polițistul Ștefan Niculae a solicitat amânarea procesului pentru a-și angaja un avocat.  La următorul termen, pe 31 mai, același polițist nu s-a prezentat la proces. Avocatul acestuia a anunțat completul de judecată că inculpatul l-a informat că „nu poate pleca de la postul de poliție întrucât a intervenit o urgență profesională și nu poate fi prezent la acest termen de judecată, însă va fi prezent la următorul termen”. Având în vedere lipsa polițistului, judecătorul a amânat din nou procesul. Tot atunci, instanța a respins cererea iubitului Nicoletei de a introduce ca parte în proces Ministerul Afacerilor Interne. Judecătorul a invocat că o astfel de cerere putea fi formulată doar în etapa camerei preliminare.

Nici la cel de-al treilea termen de judecată, pe 28 iunie 2022, procesul propriu-zis nu a început: magistratul a amânat pentru luna noiembrie, motivând că așteaptă hotărârea Curții Constituționale privind prescripția.  Pe 25 noiembrie 2022, magistrații Judecătoriei Buftea au decis încetarea procesului penal, judecătorul anunțând că a intervenit prescripția faptelor.  În motivarea hotărârii, judecătorul arată că pentru infracțiunea de neglijență în serviciu, faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă, termenul general al prescripţiei răspunderii penale pentru comiterea infracţiunii de neglijență în serviciu este de 5 ani.  „Având în vedere că potrivit art. 154 alin. (2) C.pen., termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii (în cauză – 13.11.2016), termenul de prescripţie a răspunderii penale s-a împlinit în data de 12.11.2021, conform modului de calcul stabilit prin dispozițiile art. 186 alin. 1 Cod penal”, a motivat magistratul Judecătoriei Buftea de încetare a procesului penal.  Decizia nu a fost contestată de niciuna dintre părțile din dosar și a rămas definitivă.

A dat vina pe victime, pentru că au deschis ușa Bogdan, iubitul Nicoletei, a decis să continue procesul la instanța civilă, solicitând ca cei doi polițiști să-i plătească daune morale pentru tragedia pe care a trăit-o.  În fața judecătorilor, cei doi agenți nu au avut a-și reproșa ceva. Polițistul Marian Vasile Șandru a susținut că „s-a aflat în imposibilitate de a se deplasa la urgență din cauze independente, fiind la toaletă în acele momente”. Agentul Ștefan Nicolae, în schimb, a aruncat vinovăția spre victime. A susținut că el le-a pus la adăpost, dar că a fost vina lor că au deschis ușa agresorului.  „Era datoria inculpatului să se asigure că persoanele respective sunt în siguranță că viața și integritatea lor fizică nu este pusă în pericol, persoana vătămată neavând nicio obligație legală în acest sens”, a replicat judecătorul. Judecătorii au apreciat că polițistul a dat dovadă de superficialitate. „Deși a putut constata prin propriile simțuri” agresivitatea tatălui vitreg al victimei, că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice, „a considerat în mod nefondat că nu se impune percheziționarea corporală a agresorului”.  Probele de la dosar au mai indicat că autorul crimei și-a asigurat intrarea în blocul prevăzut cu interfon, punând o sticlă cu bere în ușă, de față cu polițistul. În privința polițistului care era la baie în momentul deplasării colegului de echipaj la urgență, instanța a stabilit că chiar el l-a sfătuit să se deplaseze singur la acest caz. „După ce inculpatul Nicolae Ștefan a plecat pentru a interveni la incidentul semnalat, inculpatul Șandru Marian Vasile nici măcar nu l-a contactat pe colegul său pentru a se interesa dacă este nevoie de sprijinul său. De asemenea, nu a încunoștințat alte persoane despre starea sa de sănătate pentru a se aprecia dacă este nevoie de înlocuirea sa”, se arată în hotărârea instanței.  Daune morale pentru supraviețuitor Judecătoria Buftea i-a obligat pe cei doi polițiști să-i plătească 20.000 de euro daune morale tânărului care a scăpat cu viață după ce a fost înjunghiat de tatăl vitreg al prietenei sale.

„Este incontestabilă gravitatea prejudiciului suferit de partea civilă, viața acestuia fiind semnificativ afectată de incidentul produs” a motivat instanța. Decizia Judecătoriei Buftea, pronunțată pe 6 octombrie, a fost deja contestată de cei doi polițiști. Poliția a refuzat să spună dacă cei doi polițiști mai lucrează în instituție Libertatea a solicitat IPJ Ilfov precizări în legătură cu situația celor doi polițiști, dacă aceștia mai lucrează în sistem. Instituția a refuzat să răspundă motivând că informațiile solicitate reprezintă date din dosarul personal al polițiștilor și nu pot fi făcute publice. Arestat preventiv pentru omor și tentativă la omor, tatăl Nicoletei s-a sinucis în Penitenciarul Rahova la un an după comiterea crimei. Nu apucase să fie condamnat pentru faptele sale.

SURSA


Viewing all articles
Browse latest Browse all 105

Trending Articles